Astrologische Vereniging Ophiochus

De slangendrager als 13e sterrenbeeld


Wat betekent Ophiochus?

Astronomie en astrologie. 

De hemel wordt bekeken vanuit de aarde, en zo zijn er twaalf sterrenbeelden waar te nemen langs de zonnebaan. De sterrenbeelden zijn niet allemaal van dezelfde grootte. Grote sterrenbeelden zijn bijvoorbeeld Tweelingen, Schorpioen en Stier. Dit worden de ‘ware’ sterrenbeelden genoemd, oftewel de siderische sterrenbeelden (side betekent ‘waar’). De Indische, ook wel Vedische astrologie  is siderisch, en ook de zaaikalender is siderisch. Het gaat uit van de ware grootte. De oude Grieken hebben het lentepunt bepaald als beginpunt, en noemden het Ram. In die tijd stond het lentepunt namelijk ook bij Ram. Naderhand is de dierenriem door astrologen verdeeld in twaalf gelijke stukken, maar dat gaf niet de werkelijke grootte aan.  Eigenlijk verschuift het lentepunt langzaam na heel veel jaren, want de aarde maakt tollende bewegingen rondom zijn as, en één ronde duurt 25.000 jaar. Het lentepunt tijdens de oude Grieken, zou nu, na 2000 jaar, lentepunt Vissen moeten heten. Echter, astrologen werken  met twaalf gelijke stukken dierenriem, dit noemen we de tropische of westerse dierenriem. Oude kleitabletten beschrijven de siderische dierenriem, en astrologen van deze tijd meenden eerst dat ze vroeger de inhoud anders zagen dan wij. Maar de eigenschappen, de energieën, zijn niet veranderd, alleen de naam.  Zij beschreven de siderische  sterrenbeelden, en merkten dat er een ‘gat’ zit tussen  twee sterrenbeelden. Dat noemden ze Ophiochus, het dertiende sterrenbeeld. Volgens de siderische sterrenbeelden loopt de zon door Ophiochus  van 11 graden Schorpioen tot 9 graden Boogschutter.

Hoe is het dertiende sterrenbeeld in te passen in de westerse astrologie?  Daar zijn een aantal ideeën over. Je zou de dierenriem, die verdeeld is in 360 graden, kunnen delen door 13. Het lentepunt blijft gelijk, in Ram. Er zit 27 graden verschil tussen de siderische en de westerse sterrenbeelden. Als het gemiddelde genomen wordt, dan blijkt de zon van 25 graden Schorpioen tot 1 graad Boogschutter te lopen. Astrologen nemen deze graden om Ophiochus aan te duiden, en de sterkste energie zit in deze laatste graden Schorpioen en de eerste paar  graden Boogschutter. Het gaat om een korte periode in de herfst. 


Symboliek.

Ophiochus vertegenwoordigt een overgang, de overgang van Schorpioen naar Boogschutter. Schorpioen heeft een intense energie, en in de laatste graden van dit teken wordt dit richting Boogschutter steeds meer uitgedragen. Je kunt het zien als een spiraal die naar beneden draait, waarbij het omslagpunt, met de spiraal naar boven, Ophiochus is. Ophiochus is het diepste punt, en vertegenwoordigt de intensiteit van Schorpioen en de energie van Boogschutter als de weg weer naar boven. Het omslagpunt. Dieper kan niet. Sprookjes bieden ook deze symboliek. De held gaat op reis, er moet iets gebeuren, anders ging hij niet op reis. De held (of heldin) heeft een doel, komt wezens tegen die een sleutelrol  blijken te hebben, maar ergens is een punt dat de held het ook niet meer weet. Hij komt op het diepste punt en beleeft de uitzichtloosheid van zijn reis. Denk aan honderd jaar slapen, denk aan de kerker en de put. Dan komt hulp, of hij herinnert zich iets, hij krijgt levenswater en kan een draak verslaan. De terugweg is de weg omhoog, de waarde die is heroverd, de hereniging. Ophiochus is het magische moment waarop iets weer door kan gaan.  In deze laatste 5 graden Schorpioen en begin Boogschutter blijkt de meeste energie te zitten. Het is hard werken en diep ploeteren, maar de held komt er gelouterd weer uit.De mythologie van Ophiochus is ook interessant, en Ophiochus wordt ook ‘de slangendrager’ genoemd. Wanneer je de relatie van  deze slangendrager met de heler  Cheiron  en de genezer Asclepius wilt lezen, en de symboliek hiervan, kan dat via de pdf:  ‘mythologie van Ophiochus’. Hieruit spreekt dat de mens meer is dan een mentaal wezen, en dat we keuzes kunnen maken, de moed niet verliezen, en ons zelf kunnen helen in het diepste deel van onze ziel.   
Een mooie aanvulling hierop, is te vinden op de site van Hans Planje, en Hans heeft de symboliek van Ophiochus helpen ontrafelen. Hier de link naar zijn specifieke tekst:

http://https://www.hansplanje.nl/index.php/blog/83-slangendrager